Els xirusplaiencs diuen la seva!
El dia 5 de juny es va celebrar el dia mundial del medi ambient. És per això que des de l'esplai xirusplai vàrem voler saber la visió que tenen els nostres infants i joves sobre Badalona. A l'esplai l'ecologisme és un dels valors en què eduquem perquè en un futur els nostres infants puguin ser crítics i partidaris de la conservació del planeta.
Una de les primeres coses que ens comenta la mainada és el nivell de brutícia que es troben tant a l'aigua com a la sorra de les nostres platges. Ampolles de plàstic, bosses d'escombraries, cigarrets són quelcom habitual i no estrany de veure, és més, hi estem habituats. Tristament la sorpresa ve si la platja està neta. A causa de la manca de capacitat i un disseny rudimentari, sumat a la mala gestió dels abocadors per l'ajuntament, provoquen el col·lapse del clavegueram quan plou amb certa intensitat. La brutícia del clavegueram acaba al mar, embrutant i contaminant el mar.
La contaminació acústica també és un dels problemes que els infants troben al seu voltant; amb frases com: "al carrer sempre hi ha sorolls" o "a casa no es pot ni estudiar", ens demostren que la nostra ciutat no és un espai tranquil per als nostres infants i joves. Les dades ho confirmen, a la major part de Badalona els nivells sonors es troben entre 65 i 70 decibels, només 20 menys que a la mitjana permesa als concerts de l'àrea metropolitana. La contaminació de l'aire també és un problema vigent a la ciutat, els habitants de Badalona s'exposen a alts nivells de gasos contaminants que a la llarga poden arribar a ser molt perjudicials per a la salut. Diverses mesures proposades des de l'ajuntament per a revertir aquesta situació no poden aplicar-se, ja que no hi ha suficients recursos per a posar-ho en pràctica. Una evidència és que a Badalona no hi hagi prou carril bici o el fet que hi hagi barris que no arribi suficient transport públic.
Quan marxem de colònies a l'estiu, sovint hi ha nens i nenes que se sorprenen de veure estrelles al cel. Ells mateixos ens expliquen que des de casa molt pocs cops les veuen. La contaminació lumínica de Badalona no ens permet veure ni les constel·lacions més grans. L'exemple més clar el trobem a l'Olímpic on el nivell d'emissions arriba fins a un 7,5 sobre 10.
Per concloure, podem veure com els principals problemes mediambientals de la nostra ciutat estan a la vista dels nostres infants, és per això que des de l'esplai intentem donar veu a la seva visió crítica, i així poder exigir canvis al nostre ajuntament. El paper que nosaltres desenvolupem com a esplai, és el d'informar-los per tal que puguin crear una opinió crítica i poder d'aquesta manera, contribuir a la millora de la qualitat de vida de badalonins i badalonines el dia d'avui i el de demà el dia de demà contribuir a la millora de la qualitat de vida de totes les badalonines i badalonins.
Comments